2dentist

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

Χρησιμες Πληροφορίες

Εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα, επι της ουσίας είναι βίδες που εισέρχονται στο οστό της γνάθου με σκοπό να υποστηρίξουν μια προσθετική εργασία. Όταν ένα οδοντικό εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί σωστά και η προσθετική εργασία είναι άριστη κανένας δεν μπορεί να καταλάβει οτι στην θέση αυτή υπάρχει κάποιο εμφύτευμα.

Σε ποιούς μπορούν να τοποθετηθούν;
Οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε  σχετικά υγιή. Οι περιορισμοί που υπάρχουν συνήθως, έχουν να κάνουν με την ποσότητα οστού που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο που θέλουμε να τα τοποθετήσουμε. Ακόμα όμως και αυτή η δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί με οστικά μοσχεύματα. Σήμερα τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποκατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Ασθενείς με πλήρη έλλειψη δοντιών είναι ιδανικοί για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και την στήριξη πάνω σ'αυτά σταθερών προσθετικών αποκαταστάσεων ή ακόμα και μερικής στήριξης των οδοντοστοιχιών.

Γιατί τα εμφυτεύματα έχουν γίνει τόσο δημοφιλή στις μέρες μας;
Τα εμφυτεύματα έχουν γίνει δημοφιλή, καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής και η ανάγκη για μια σταθερή αποκατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι κινητές αποκαταστάσεις έχουν τα "προβλήματα" τους καθώς είναι ασταθείς, χρειάζονται αρκετά μεγάλη επιφάνεια για να έχουν μια σχετική σταθερότητα, με αποτέλεσμα να απαιτούν μεγάλη υπομονή από τον ασθενή μέχρι να τις συνηθίσει. Η ανάγκη για σταθερές αποκαταστάσεις υπήρχε πάντα απλά δεν υπήρχαν τα κατάλληλα "εργαλεία". Μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα ικανοποιεί πλήρως και τη λειτουργική αλλά και την αισθητική απαίτηση του ασθενή.

Πόσος καιρός χρειάζεται από την ημέρα της τοποθέτησης μέχρι να χρησιμοποιηθούν για τις προσθετικές αποκαταστάσεις;
Βάση πρωτοκόλλου τα εμφυτεύματα χρειάζονται 3 μήνες για την κάτω γνάθο και 6 για την άνω, μέχρι να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που λέγεται οστεοενσωμάτωση και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τις προσθετικές εργασίες. Σήμερα όμως, καθώς η    η τεχνολογία εξελίσεται, λόγω μορφής, σχήματος, αλλά και της επιφάνειας των εμφυτευμάτων αυτοί οι χρόνοι έχουν μειωθεί κυρίως για την άνω γνάθο και μπορούμε να πούμε οτι μετά από 3-4 μήνες μπορούμε να "φορτίσουμε" ένα οδοντικό εμφύτευμα με ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση να επιταχύνουμε τους ρυθμούς επούλωσης και να φορτίζουμε τα εμφυτεύματα σχεδόν άμεσα. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να συμβεί σε μεμονομένους και επιλεγμένους ασθενείς, στους οποίους το εμφύτευμα έχει ικανοποιητική αρχική συγκράτηση. Η άμεση ή όχι φόρτιση του εμφυτεύματος εξαρτάται και από τον τύπο του εμφυτεύματος καθώς υπάρχουν κατασκευαστές που την συνιστούν και κατασκευαστές που αποτρέπουν  την άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων τους.

Τι είναι η οστεοενσωμάτωση και τι το οστικό μόσχευμα;
Οστεοενσωμάτωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία το οδοντικό εμφύτευμα ενσωματώνεται με το οστό της γνάθου και δημιουργεί δεσμούς  παρόμοιους και δυνατότερους με αυτούς που έχει ένα φυσιολογικό δόντι. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 3-4 μήνες.
Το οστικό μόσχευμα είναι ένα "υλικό" που χρησιμοποιείται τοπικά για να αυξήσουμε το οστό, όπου υπάρχει έλλειψη. Υπάρχουν διάφορα είδη μοσχευμάτων. Το καλύτερο είναι αυτό που πέρνουμε από τον ίδιο τον ασθενή από κάποιο άλλο σημείο που υπάρχει σε αφθονία. Υπάρχουν επίσης μοσχεύματα ανθρώπινης, ζωικής προέλευσης αλλά και συνθετικά.

Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μου να μην δεχτεί το εμφύτευμα;
Θα μπορούσαμε να πούμε οτι αυτός είναι ένας αστικός μύθος . Βάση μελετών, το να αποβάλλει ένας οργανισμός το εμφύτευμα είναι εξαιρετικά απίθανο. Το εμφύτευμα κατά την τοποθέτηση του έχει μια καλή αρχική συγκράτηση και λόγω της αδρής επιφάνειας που διαθέτει βοηθάει στην οστεογένεση και την οστεοενσωμάτωσή του από τον οργανισμό.

'Εβαλα εμφύτευμα, τι χρειάζεται να προσέχω;
Τα εμφυτεύματα συμπεριφέρονται στο στόμα όπως και τα δόντια μας. Δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζονται, όπως όλα τα δόντια, μια καλή στοματική υγιεινή, συχνό και συστηματικό βούρτσισμα, χρήση στοματικού διαλύματος, οδοντικό νήμα. Πρέπει επίσης να γίνονται συστηματικά καθαρισμοί πέτρας και πλάκας (σχεδόν κάθε 6μηνο). Επι της ουσίας ένα εμφύτευμα δεν νοσεί ποτέ. Αυτό που μπορεί να νοσήσει, από έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής, είναι οι ιστοί που το στηρίζουν (ούλα, οστό). Όπως και στα υπόλοιπα δόντια μπορεί να δημιουργηθεί ουλίτιδα και περιεμφυτευματίτιδα (αντίστοιχη της περιοδοντίτιδας).

Γέφυρα ή εμφύτευμα;
Αυτή είναι μια ερώτηση που αντιμετωπίζω πολύ συχνά στο ιατρείο μου. Ας πάρουμε παράδειγμα την έλλειψη ενος δοντιού πχ του 2ου προγόμφιου. Στην αποκατάσταση με την γέφυρα θα πρέπει να τροχιστούν τα 2 δόντια δίπλα από το κενό που υπάρχει. Δηλαδή ο 1ος προγόμφιος και ο 1ος γομφίος. Αν η προσθετική αποκατάσταση είναι καλή το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό. Το πρόβλημα είναι οτι θα έχουν τροχιστεί 2 δόντια που κατά τα άλλα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Επίσης συμβαίνει μερικές φορές τα τροχισμένα δόντια να χρειάζονται και ενδοδοντική θεραπεία λόγω του υπερβολικού τροχισμού. Στην αποκατάσταση με εμφύτευμα, δεν επεμβαίνουμε  στα διπλανά δόντια και το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Η διαφορά κόστους μεταξύ εμφυτεύματος και γέφυρας, διαφέρει από ιατρείο σε ιατρείο, αν χρειαστούν όμως και ενδοδοντικές θεραπείες το κόστος είναι σχεδόν το ίδιο. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε οτι η μια μέθοδος είναι καλύτερη της άλλης. Και οι δυο είναι σωστές απλά το εμφυτευμα είναι η τελευταία λέξη της οδοντιατρικής, ενώ η γέφυρα η κλασική. Προσωπικά θα προτιμούσα το εμφύτευμα έναντι της γέφυρας.

Mini εμφυτεύματα

Πολλοί με ρωτούν ποιά είναι η διαφορά των
mini οδοντικών εμφυτευμάτων και των κανονικών. Θα ήθελα λοιπόν εδώ να παραθέσω τις διαφορές τους.
Το κανονικό οδοντικό εμφύτευμα έχει μια διάμετρο μεταξύ 3,5-5 χιλιοστά. Υπάρχουν διάφορα σχήματα μήκη κλπ κλπ αλλά επί της ουσίας το κοινό που έχουν είναι οτι τοποθετούνται χειρουργικά σε ένα παρασκευασμένο σημείο του οστού. Χρειάζεται δηλαδή να γίνει διάτρηση του οστού και η παρασκευή ενός φρεατίου μέσα στο  οποίο τοποθετείται το οδοντικό εμφύτευμα. Τα εμφυτεύματα αυτά παρουσιάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80 και από τότε υπάρχουν πλήθος δημοσιεύσεων, ερευνών και μελετών που συνηγορούν στην μακροβιότητα και την επιτυχία της αποκατάστασης.
 Τα μίνι εμφυτεύματα έχουν μια διάμετρο περίπου 2 χιλιοστά. Τοποθετούνται σαν ένα ενιαίο κομμάτι στο οστό και δείχνουν να εξαρτώνται περισσότερο στην μηχανική συγκράτηση που τους προσφέρει η μορφή τους παρά στην οστεοενσωμάτωση. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν οτι ενσωματώνονται στο οστό μιας και είναι σχεδιασμένα για προσωρινή τοποθέτηση και πρέπει να αφαιρεθούν αργότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μίνι εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν αρκετά και χρησιμοποιούνται για την σταθεροποίηση των κάτω οδοντοστοιχιών με μεγάλη επιτυχία, ειδικά σε γηραιότερους ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας, που δεν είναι κατάλληλοι για μια χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν συνάδελφοι που υποστηρίζουν οτι τα μίνι εμφυτεύματα λειτουργούν το ίδιο καλά με τα κανονικά. Άλλοι συνάδελφοι που τα χρησιμοποιούν για τον λόγο και με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν, με προσοχή και σε επιλεγμένα περιστατικά. Υπάρχουν και αυτοί που τα χρησιμοποιούν αντί για τα κανονικά εμφυτεύματα και σαφώς έχουν πολλά προβλήματα και αποτυχίες.
Η ουσία είναι οτι τα μίνι  εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται καλύτερα για την σταθεροποίηση της κάτω οδοντοστοιχίας. Αν είστε πάνω από 70 χρονών και δεν έχετε καλή υγεία τότε μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο τοποθέτησης μίνι εμφυτευμάτων, αν όχι καλύτερα επιμείνετε στο αυθεντικό!

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü